Руслан ЦВІГУН: «Зміни в застосуванні РРО захистять права споживачів»

Руслан ЦВІГУН: «Зміни в застосуванні РРО захистять права споживачів»

Нещодавно під час традиційної гарячої лінії в головному управлінні ДПС у Тернопільській області всі охочі мали можливість дізнатися про зміни в застосуванні реєстраторів розрахункових операцій. Із ними спілкувався виконувач обов’язків першого заступника начальника Руслан ЦВІГУН.

— Які електронні пристрої можна буде використовувати як програмні РРО?

— При здійсненні готівкових розрахунків із споживачами суб’єктам господарювання буде дозволено застосовувати програмні РРО, в якості яких може виступити будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп’ютер тощо), який за допомогою спеціального програмного забезпечення здатний фіскалізувати розрахункові операції на сервері ДПС. Причому з метою уникнення втрат передусім суб’єктів малого та мікробізнесу (дрібних підприємців) відповідне програмне забезпечення державною податковою службою буде надаватися суб’єктам господарювання безкоштовно.

— Як на практиці застосовуватиметься механізм «Кешбек»?

— Якщо споживач отримає касовий чек РРО, проте інформація про нього буде відсутня на сервері ДПС, він матиме право звернутися до контрольного органу із заявою про порушення суб’єктом господарювання порядку проведення готівкових розрахунків та, в разі їх підтвердження, матиме можливість отримати із бюджету як компенсацію 100 відсотків вартості придбаного товару, який йому було реалізовано із порушенням вимог чинного законодавства.

Механізм «Кешбек» запроваджується насамперед для боротьби з «нефіскальними» чеками. Аби під виглядом схожих на фіскальні окремі несумлінні платники не видавали споживачам чеки, які не є фіскальними.

— Чи розширилося коло суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати РРО?

— Передбачається впровадження обов’язкового застосування РРО фізичними особами-підприємцями — платниками єдиного податку другої-третьої груп при здійсненні готівкових розрахунків із споживачами.

Окрім того, перед цим передбачається впровадження обов’язку застосування РРО для фізичних осіб-підприємців (платників єдиного податку другої та третьої груп), які провадять певні ризикові види діяльності — продаж товарів (надання послуг) через мережу Інтернет, торгівлю ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, діяльність туристичних агентств, туристичних операторів, готелів тощо, реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках).

— Додаткові штрафні санкції у сфері застосування РРО передбачаються?

— За незастосування РРО або застосування з порушенням встановлених вимог передбачається деяке збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій. Оскільки чинні норми щодо розміру штрафних санкцій було прийнято ще в 2000 році. При цьому ніяких додаткових штрафів до вже передбачених Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» не встановлюється.

— Для яких суб’єктів господарювання зазначення кодів УКТ ЗЕД у фіскальних чеках буде обов’язковим?

— Законом України за номером 128-IX від 20 вересня 2019 року передбачається обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування та цін товарів (послуг) із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД для усіх підакцизних товарів. До цього ж подібне було тільки для пального.

— Чи діє мораторій на проведення фактичних перевірок під час карантину?

— Установлений мораторій на проведення фактичних перевірок не стосується фактичних перевірок щодо порушення вимог законодавства в частині:

— обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

— цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

— обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

— здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва і обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального, з підстав, визначених Податковим кодексом.

— Знаю, що в зв’язку з карантином відбулися зміни в термінах запровадження нових правил використання РРО…

— Терміни введення в дію норм законодавства, що стосуються змін у застосуванні РРО перенесено на три місяці, зокрема:

— із 19 квітня до першого серпня 2020 року — можливість застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій і збільшення розміру штрафних (фінансових) санкцій;

— із першого жовтня 2020-го до першого січня 2021 року — запровадження механізму «Кешбек» та обов’язок застосування РРО фізичними особами-підприємцями — платниками єдиного податку другої та третьої груп, які провадять ризикові види діяльності;

— із першого січня до першого квітня 2021 року — обов’язок застосування РРО всіма фізичними особами-підприємцями — платниками єдиного податку другої та третьої груп.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області