Не за бажанням, а з обов’язку

Не за бажанням, а з обов’язку

Станом на початок серпня цього року суб’єкти господарювання Тернопільщини використовують у своїй діяльності 4273 реєстратори розрахункових операцій. Про це повідомили в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

При цьому приватні підприємці (2122 особи) застосовують 2769 РРО, а 487 юридичні особи — 1504. Упродовж липня зареєстровано 242 одиниці касової техніки, анульовано реєстрацію 236 РРО.

Податківці вважають за доречне нагадати, в яких випадках підприємці — платники єдиного податку другої-четвертої груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи безготівковій формах при продажу товарів, наданні послуг, зобов’язані проводити їх через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або програмні РРО з роздрукуванням відповідних документів. До першого січня 2021 року такі суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО незалежно від обраного виду діяльності, якщо вони перевищили в календарному році обсяг доходу понад один мільйон гривень або ж здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Із першого січня 2021 року до першого квітня 2021 року коло таких підприємців розширено. Зокрема, РРО або ПРРО будуть зобов’язані використовувати і ті підприємці-спрощенці, які реалізовують товари, надають послуги через мережу Інтернет; торгують ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння; здійснюють роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД) або реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом міністрів України. Це ж стосується бізнесменів, які на спрощеній системі працюють у сфері готельного, ресторанного підприємництва, туризму тощо.

Разом із тим, доцільно зауважити, що з першого квітня 2021 року не застосовують РРО чи ПРРО приватні підприємці — платники єдиного податку першої групи.

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області