Рівняються на уславленого наставника

Рівняються на уславленого наставника

У Кременці на батьківщині уславленого Андрія Пушкаря відбулися чемпіонат України з армспорту та Всеукраїнські ігри ветеранів пам’яті М. М. Баки. В змаганнях взяли участь майже дві з половиною сотні богатирів, які захищали честь двадцяти команд чи не з усіх куточків нашої держави.

Відкриваючи змагання, власниця спортклубу «Pushkar gym» Світлана Пушкар, зазначила, що такого рівня турніри зазвичай проводять у містах-мільйонниках. Тож провести аналогічний у себе на батьківщині було для Андрія мрією всього його життя. Тому і побажала наслідувачам славних традицій непереможного рукоборця визначити найсильніших у чесній і безкомпромісній боротьбі.

У складі збірної нашої області свою майстерність продемонстрували вихованці Кременецької ДЮСШ імені А. А. Пушкаря, Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту, спортивних клубів «Олімп» і «Гладіатор».

Серед жінок у найлегшій ваговій категорії срібну нагороду на праву руку виборола Олена Савелюк із Кременця, посівши перед тим на ліву руку п’яте місце. А її подруга по команді Олександра Головата у ваговій категорії до 60 кілограмів після поєдинків на обидві руки двічі піднялася на другу сходинку п’єдесталу пошани.

У найлегшій чоловічій ваговій категорії перемоги на обидві руки здобув майстер спорту Назар Савелюк з ОДЮСШ із літніх видів спорту. Далі у ваговій категорії до 65 кілограмів його одноклубник Святослав Бочков виборов «срібло» в турнірі на праву руку. На ліву ж посів п’яте місце в підсумковому протоколі.

І цими успіхами досягнення наших земляків не обмежилися. Після завершення суперечки у ваговій категорії до 70 кілограмів друзі привітали з третім місцем майстра спорту Сергія Точинського з ОДЮСШ із літніх видів спорту. А серед атлетів, чия вага не перевищує 80 кілограмів, дві срібні медалі завоював Максим Поліщук із ДЮСШ імені А. А. Пушкаря. Максим у рідному Кременці, до речі, продовжує справу Андрія Пушкаря, тренуючи юних рукоборців.

Також дві нагороди здобув майстер спорту Ігор Пасєка з Микулинців, який тренує дітей в ОДЮСШ із літніх видів спорту. У ваговій категорії до 100 кілограмів завоював друге місце в змаганнях на ліву руку і третє — на праву.

Близькими до трійки призерів у ваговій категорії до 85 кілограмів були Мар’ян Синовіцький із «Гладіатора», який посів п’яте місце у поєдинках на ліву руку, і Дмитро Сімчук з ОДЮСШ із літніх видів спорту, який виборов шосте місце на праву руку.

Цікаво, що в командному заліку спортсмени Тернопільщини завоювали високе п’яте місце, виборовши дві золоті, сім срібних і дві бронзові медалі. До змагань їх готували Вадим Стецюк, Ігор Пасєка, Максим Поліщук, Ігор Лисий і Володимир Вонс.

Престижний спортивний форум провели з дотриманням усіх санітарних норм і карантинних заходів. Чемпіонат зайвий раз засвідчив, що незважаючи на пандемію, кількість охочих позмагатися не зменшилася порівняно з минулими роками. Навіть на карантині атлети активно тренувалися. Чемпіонат України 2021 року запам’ятається також проведенням першого в історії вітчизняного армспорту допінг-контролю.

За підсумками змагань буде сформовано збірну України, яка візьме участь у чемпіонатах Європи та світу. Вони цього року відбудуться відповідно в литовському Алітусі і грузинському Батумі.

Організаційний комітет щиро вдячний атлетам і їхнім наставникам за цікаві поєдинки, суддям — за об’єктивне суддівство, а за підтримку рукоборців тим, хто долучився до організації чемпіонату. Не можна не зазначити, що одним з ініціаторів проведення змагань стала депутатка Кременецької міської ради, власниця спортклубу «Pushkar gym» і Міжнародного благодійного фонду імені Андрія Пушкаря Світлана Пушкар, яка й взяла на себе значний тягар організаційної роботи.

Змагання проведені на високому організаційному рівні відповідно до сучасних стандартів завдяки Міністерству молоді та спорту України, Веукраїнській федерації армспорту, Тернопільській обласній раді в особі Михайла Головка, Кременецькій міській раді в особі Андрія Смаглюка, Володимирові Фендичу та центру вільного часу «Панорама», Тернопільській федерації армспорту і Вадимові Стецюку, управлінню фізичної культури та спорту облдержадміністрації, управлінню розвитку спорту та фізичної культури Тернопільської міської ради, будівельній компанії «ТернопільБудКонтроль», компанії спортивного харчування «TreccNutrition» та «GenLub», підприємцеві Анатолієві Герасимчуку, голові Тернопільської федерації пауерліфтингу Ігореві Лисому, ведучому урочистих подій Сергієві Яросевичу, всій команді та тренерові спортклубу «Pushkar Gym» Максимові Поліщуку.

В. ШАНДРИГОСЬ.

Фото з архіву автора