Перемоги всупереч війні

Перемоги всупереч війні

Попри повномасштабне вторгнення Росії, українські паралімпійці відправилися до столиці Китаю Пекіна для участі у XIII зимових Паралімпійських іграх. Честь національної паралімпійської збірної нашої держави захищають двадцять спортсменів.

І вже минулої суботи, коли першого змагального дня визначилися лауреати в біатлонних спринтерських перегонах на шість кілометрів, співвітчизники порадували вагомими успіхами. Серед них — і випускник факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, чемпіон попередньої Паралімпіади 2018 року у Пхьончхані (Південна Корея),  майстер спорту міжнародного класу Тарас Радь.

Підопічний заслуженого працівника фізичної культури і спорту, заслуженого тренера України Віктора Федорчака, змагаючись сидячи, став віцечемпіоном у своєму класі. Зійти на верхню сходинку п’єдесталу  завадили один неточний постріл на двох вогневих рубежах і та обставина, що в Пекіні надзвичайно сильно виступають господарі ігор, яких досі й близько не було серед фаворитів престижних міжнародних стартів.

Уже за день після стартової перемоги  Тарас Радь узяв участь і в лижних гонках на дистанції вісімнадцять кілометрів. Тривалий час був серед лідерів — на четвертій позиції. Однак через не надто вдале змащення лиж за підказкою наставників вирішив дещо знизити темп. Тож у підсумку — десяте місце.

Зате сьогодні зранку за київським часом, після дня відпочинку, Тарас знову наочно проілюстрував свій високий рівень майстерності під час біатлонних перегонів на середній дистанції. Завоював бронзову медаль, поступившись лише атлетам із Китаю і Німеччини. Ходом нашому земляку не було рівних. Однак чотири промахи змусили лише трьома секундами поступитися срібному призеру. Ще одним шансом Тарас Радь спробує скористатися завтра, 9 березня, коли у спринті змагатимуться лижники.

Після чотирьох змагальних днів Паралімпіади збірна України посідає друге загальнокомандне місце, поступаючись лише збірній Китаю. В її активі уже шість золотих, сім срібних і чотири бронзові медалі.

На фото: віцечемпіон Паралімпіади-2022 у Пекіні Тарас РАДЬ.

Фото з архіву тернопільського регіонального центру «Інваспорт»