Петро ЯКИМЧУК: «Аби місцеві бюджети своєчасно отримали надходження із податку на майно»

Петро ЯКИМЧУК: «Аби місцеві бюджети своєчасно отримали надходження із податку на майно»

У головному управлінні ДПС у Тернопільській області нещодавно відбулася традиційна гаряча лінія. Перед її початком податківці нагадали, що податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю.

Тож за нерухомість доведеться заплатити власникам об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

За транспортний податок сплатять фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньо-ринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

Земельний же податоксплачуватимуть власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі. Нарахування проводиться за місцем знаходження земельної ділянки.

Ще на ряд запитань із цієї тематики з усіма охочими поспілкувався телефоном заступник начальника головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук.

— Підприємець тимчасово припинив господарську діяльність. Чи повинен сплачувати земельний податок за власну ділянку?

— Фізичні особи-підприємці — платники єдиного податку — власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) (землекористувачі, яким відповідно до закону надані у користування земельні ділянки державної та комунальної власності на правах постійного користування) у разі припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах. 

— Чи є платником податку на нерухомість фізична особа, яка має право власності на нежитлове приміщення як фізична особа-підприємець?

— Цивільним кодексом України визначено, що суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, в тому числі і нерухомого майна комерційного призначення, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати.

Оскільки статтею 266 Податкового кодексу України не визначено такого платника як фізична особа-підприємець, то такий платник — власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб. 

— За яким кодом бюджетної класифікації треба сплатити транспортний податок фізичній особі та куди необхідно їй звертатися для проведення звірки даних?

— Наказом Міністерства фінансів України від 14 січня 2011 року за номером 11 «Про бюджетну класифікацію» зі змінами і доповненнями затверджено таку Класифікацію доходів бюджету по транспортному податку:

18011000 — «Транспортний податок з фізичних осіб»;

18011100 — «Транспортний податок з юридичних осіб».

Фізичні особи — платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до контрольного органу за своєю податковою адресою (місцем реєстрації) для проведення звірки даних із транспортного податку.

Фізичні особи — нерезиденти звертаються за проведенням звірки даних до контрольних органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Разом із тим, фізичні особи, які мають кваліфікований електронний підпис, можуть переглянути інформацію щодо складених податкових повідомлень-рішень та нарахованих сум транспортного податку, в приватній частині електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС та обрати меню «ЕК для громадян.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області