Коли показники, які підлягають відображенню у додатку 4 ДФ, наявні лише в одному з місяців звітного кварталу

Коли показники, які підлягають відображенню у додатку 4 ДФ, наявні лише в одному з місяців звітного кварталу

Відповідно до підпункту «б» пункту 176.2 статті 176 Податкового кодексу України (ПКУ) податкові агенти зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (з розбивкою по місяцях звітного кварталу), до контрольного органу за основним місцем обліку. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку — фізичній особі податковим агентом, платником єдиного внеску протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності із зазначених питань не допускається.

Наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року за номером 4 затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Пунктом 1 розділу II згаданого порядку визначено, що розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) із розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом сорока календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

Згідно з пунктом 1 розділу III порядку заголовна частина розрахунку містить інформацію щодо обраного платником типу розрахунку, зокрема, інформацію про додатки, що є його невід’ємною частиною.

У разі незаповнення того чи іншого рядка розрахунку та додатків до нього через відсутність операції такий рядок прокреслюється (пункт 3 розділу II порядку).

Порядок заповнення додатка 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до розрахунку визначено пунктом 4 розділу IV порядку, яким не передбачено окремих норм щодо можливості неподання додатку 4ДФ до розрахунку за наявності обов’язку щодо подання розрахунку.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області