Податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання електронних послуг

Податкові зобов’язання з ПДВ за операціями з постачання електронних послуг

Статтею 208 прим.1 Податкового кодексу України (ПКУ) встановлено правила оподаткування електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, у разі постачання таких послуг фізичній особі, у тому числі фізичній особі-підприємцю, яку не зареєстровано як платника податку, особою-нерезидентом, яка визначена підпунктом «д» підпункту 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 ПКУ і яку зареєстровано як платника податку відповідно до пункту 208 прим.1.2 статті 208 прим.1 ПКУ. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Згідно з пунктом 208 прим.1.2 статті 208 прим.1 ПКУ реєстрація як платника податку особи-нерезидента, який постачає електронні послуги фізичним особам, місце постачання яких розташовано на митній території України, здійснюється на підставі заяви про реєстрацію як платника податку такої особи-нерезидента.

У заяві про реєстрацію як платника податку зазначаються, зокрема, інформація щодо іноземної валюти (євро або долар США), в якій особа-нерезидент буде сплачувати податок.

Відповідно до пункту 208 прим.1.5 статті 208 прим.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань за операціями з постачання особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку відповідно до пункту 208 прим.1.2 статті 208 прим.1 ПКУ, електронних послуг є останній день звітного (податкового) періоду, в якому здійснено оплату електронних послуг.

Згідно із пунктом 208 прим.1.6 статті 208 прим.1 ПКУ база оподаткування операцій із постачання особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку відповідно до пункту 208 прим.1.2 статті 208 прим.1 ПКУ, електронних послуг визначається виходячи з вартості таких послуг.

Податок становить 20 відсотків бази оподаткування та додається до вартості електронних послуг, окрім операцій, звільнених від оподаткування ПДВ.

База оподаткування і сума податку визначаються в іноземній валюті (євро або долар США).

Відповідно до пункту 208 прим.1.9 статті 208 прим.1 ПКУ сума податкового зобов’язання, зазначена особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку відповідно до пункту 208 прим.1.2 статті 208 прим.1 ПКУ, підлягає сплаті в іноземній валюті (євро або долар США) протягом тридцяти календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого пунктом 208 прим.1.8 статті 208 прим.1 ПКУ для подання спрощеної податкової декларації, на валютний рахунок, відкритий центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, в уповноваженому банку.

При цьому пунктом 39 прим.1.1 статті 39 прим.1 ПКУ передбачено, що для цілей визначення податкових зобов’язань зі сплати податків і зборів застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання особою-нерезидентом податкової декларації щодо постачання електронних послуг.

Отже, незалежно від того, що оплата вартості електронних послуг отримана у валюті, іншій ніж євро або долар США, для визначення податкових зобов’язань зі сплати ПДВ особою-нерезидентом здійснюється перерахунок отриманої іноземної валюти у валюту, яка зазначена для сплати податку (євро або долар США) за офіційним курсом валюти України до іноземних валют, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин дня подання особою-нерезидентом податкової декларації щодо постачання електронних послуг.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області