Відповідальність за невикористання касових апаратів

Відповідальність за невикористання касових апаратів

Із 1 серпня вступили у дію норми Закону України за номером 3219, одна з яких передбачає фінансову відповідальність за порушення бізнесом закону щодо використання касових апаратів. Варто нагадати, що обов’язок використовувати РРО чи ППРО передбачений для усіх суб’єктів господарювання ще з 1 січня 2022 року, крім спрощенців першої групи.

Однак, у зв’язку з воєнним станом, уряд тимчасово скасував для більшості підприємців штрафні санкції за невидачу фіскального чеку. Наразі уряд повністю повернув відповідальність за торгівлю без використання РРО/ПРРО.

Саме про те, як бізнесу працювати в правовому полі і, відповідно, уникнути фінансових санкції за порушення норм закону про застосування РРО,  під час зустрічі вели мову заступниця начальника головного управління ДПС в Тернопільській області Марія Мельник та директорка консалтингової компанії «Універсальний бізнес ресурс» Наталія Овсейко.

Як зазначила Марія Мельник, використання бізнесом касових апаратів — це звична практика європейських країн, яка насамперед є свідченням прозорої економіки, а отже чесного бізнесу. Саме тому проведення готівки через РРО чи ПРРО є вимогою часу.

Також пані Марія відзначила, що вся необхідна інформація, яка потрібна платнику для реєстрації РРО чи ПРРО є на офіційному сайті ДПС у Тернопільській області та офіційних сторінках у соціальних мережах, а також розміщена в усіх ЦОП. Окрім того, працівники податкової готові надавати індивідуальні консультації для всіх платників із питань застосування РРО та інших питань податкового законодавства.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області