Перше подання декларації з туристичного збору з урахуванням унесених змін

Перше подання декларації з туристичного збору з урахуванням унесених змін

Згідно з підпунктом 268.7.3 пункту 268.7 статті 268 Податкового кодексу України (ПКУ) базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Підпунктом 49.18.2 пункту 49.18 статті 49 ПКУ визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом сорока календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

Відповідно до пункту 46.6 статті 46 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Наказом Міністерства фінансів України від 20 вересня 2023 року за номером 506 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 4 жовтня 2023 року за номером 1742/40798, затверджено нову форму податкової декларації з туристичного збору.

Наказ за номером 506 було опубліковано в офіційному виданні «Офіційний вісник України» від 24 листопада 2023 року за номером 94.

З огляду на те, що базовим податковим (звітним) періодом для туристичного збору є календарний квартал, то форма податкової декларації з туристичного збору, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 9 липня 2015 року за номером 636 з урахуванням змін, внесених наказом за номером 506 застосовується з першого квітня 2024 року та вперше подається за звітний період  перший квартал 2024 року.

Наказ за номером 506 розміщений на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Нормативно-правові акти». Форма декларації із змінами, внесеними наказом за номером 506, розміщена у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Форми звітності».

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області