…І чемпіонський політ тренера над майданчиком

…І чемпіонський політ тренера над майданчиком

Минулої суботи на київській спортивній базі «Святошин» визначилися лауреати чемпіонату України з волейболу серед команд дівчат із порушенням слуху віком до дев’ятнадцяти років. Після тижневих баталій блискучу перемогу в ньому вперше в своїй історії здобули вихованки тернопільських «Інваспорту» і ДЮСШ «Інваспорт».

Перед початком турніру в, і без того вкритого памороззю, тренера дівчат Петра Ніколюка сивини, без сумніву, ще додалося. Крім того, що кістяк команди складають 14—15-річні юнки (а наймолодшій і взагалі одинадцять), ще й троє волейболісток перед мандрівкою до столиці захворіли. Тож під час виснажливого, як для спортсменок такого віку, марафону з шести матчів змушений був розраховувати тільки на сімох своїх підопічних.

Та Марія Михальчук, Софія Яцькова, Вікторія-Вероніка Чубата, Марина Міщук, Вікторія Дробна, Софія Прийдун (ота наймолодша-найдорожча) і Анастасія Смакоуз усе зробили для того, аби переконати і суперниць, і вболівальників гри над сіткою, що на «відмінно» засвоюють уроки майстерності відомого в минулому своєю самобутністю гравця Української чоловічої суперліги. Коли засмутили свого наставника, то хіба в стартовій зустрічі групового турніру, поступившись у надзвичайно напруженій боротьбі команді з Рівненської області — 2:3.

Однак уже наступного дня після завершення гри (бо ж під час поєдинку всіляке трапляється) з уст Петра Романовича на їхню адресу лунали одні лишень компліменти. Непереможних досі на всеукраїнській арені в змаганнях юніорок киянок наші землячки здолали в чотирьох партіях — 3:1. Неперевершеною, як завжди, була капітан команди Софія Яцькова. Натомість Анастасія Смакоуз в одному із сетів успішно виконала підряд аж вісімнадцять подач. Після такої впевненої перемоги гріх було би в завершальному протистоянні групового раунду на одному, так би мовити, диханні не обіграти і геть не найслабшу на турнірі команду з Житомирської області — 3:0.

Далі ж уже боротьба за олімпійським принципом. У чвертьфіналі так само «на сухо» здолали колектив із Полтавщини. А в півфінальній зустрічі з переможницями іншої групи, командою Закарпатської області, теж доволі впевнено довели, що саме вони заслуговують права на участь у вирішальній грі за чемпіонський титул (3:1), а дівчатам з Ужгорода доведеться задовольнитися «бронзою» після виграшу в тих же житомирянок.

І, звісно, передусім варто виокремити фінальний поєдинок із волейболістками з Рівненщини, які єдині на цьому турнірі змогли здолати тернопільську команду. В стартовому сеті суперниці постаралися знову позбавити наших землячок психологічної впевненості, що їм, ніби, і вдалося — 25:17. Однак не тут-то було. В другій партії підопічні Петра Ніколюка відновлюють рівновагу (25:21), а в третій уже самі завдають конкуренткам насамперед вирішального психологічного удару. Тільки уявіть собі: відіграти за рахунку 21:24 три підряд матчболи, а потім і перемогти — 27:25. Тож і не дивно, що в завершальному четвертому сеті вже ніхто не мав сумнівів стосовно того, хто стане новим чемпіоном України: 25:20 і — 3:1 у матчі на користь збірної Тернопільської області. Після фінального свистка 56-річному Петрові Ніколюку нічого не залишалося, як виконати дану дівчатам напередодні обіцянку — у випадку перемоги продемонструвати свій славнозвісний політ над майданчиком.

Окрім чемпіонського кубка, золотих медалей і грамот, на тернопільських волейболісток очікували принаймні ще два приємні сюрпризи. Найкращим гравцем чемпіонату суддівська колегія визнала їхнього капітана Софію Яцькову. А до складу юніорської збірної України, яка готуватиметься до чемпіонату Європи наступного року, окрім лідера збірної Тернопільщини, включили також Марію Михальчук і Анастасію Смакоуз.

Успішні виступи тернопільських волейболісток (торік, скажімо, стали срібними призерками чемпіонату України) не залишилися непоміченими. З 15 по 20 квітня цього року також уперше в історії в Тернополі відбудеться фінальний турнір чемпіонату України з волейболу серед дорослих спортсменів із порушенням слуху. Наставник жіночої команди Петро Ніколюк наперед запрошує всіх прихильників гри над сіткою завітати до залу ігрових видів спорту Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, аби підтримати наших землячок. Її честь, до речі, захищатимуть не тільки новоспечені переможниці юніорського чемпіонату України, а й їхні старші подруги, які нині виступають за жіночу збірну України, — чемпіонка Європи, майстер спорту міжнародного класу Анна Білоус, дворазові призерки молодіжного чемпіонату Європи, майстер спорту Лідія Ваврикович і кандидат у майстри Галина Винниченко.

На фото: Петро НІКОЛЮК і його неперевершені чемпіонки України; наставник разом із найкращим гравцем чемпіонату України Софією ЯЦЬКОВОЮ.

Фото з архіву тернопільського «Інваспорту»