Не втрачайте книг обліку розрахункових операцій

Не втрачайте книг обліку розрахункових операцій

Відповідно до глави 4 розділу II Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року за номером 547, використання книги обліку розрахункових операцій, зареєстрованої на господарську одиницю або на реєстратор розрахункових операцій, передбачає, зокрема, її наявність у господарській одиниці, на яку ця книга зареєстрована, або на місці проведення розрахунків. Про це нагадали в головному управлінні ДФС у Тернопільській області.

Абзацом другим пункту 10 глави 2 розділу III порядку встановлено, що при втраті розрахункової книжки суб’єкт господарювання зобов’язаний повідомити контролюючий орган за місцем реєстрації книги обліку розрахункових операцій не пізніше двох робочих днів з дня втрати.

Cкасування книги на РРО здійснюється, зокрема, за заявою суб’єкта господарювання в разі викрадення, втрати, прийняття розпорядчого документа про те, що у випадку виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється до моменту належного підключення резервного РРО або включення електроенергії, непридатності для використання тощо (абзац перший пункту 1 глави 3 розділу II порядку).

Згідно з нормами пункту 3 глави 3 розділу II порядку заяву про скасування книги обліку розрахункових операцій суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем її реєстрації не пізніше двох робочих днів із дня виникнення підстави для скасування.

При викраденні ж книги суб’єкт господарювання разом із заявою про її скасування надає до контролюючого органу копію відповідного документа органу поліції.

Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня із дня отримання заяви про скасування проводить скасування реєстрації книги обліку розрахункових операцій шляхом внесення даних до інформаційної системи ДФС.

При скасуванні реєстрації на господарську одиницю посадова особа контролюючого органу здійснює запис на титульній сторінці книги (у разі її наявності) щодо скасування реєстрації, який засвідчує своїм підписом та печаткою контролюючого органу.

Скасування реєстрації розрахункової книжки здійснюється за такою самою процедурою, що й скасування реєстрації книги обліку розрахункових операцій.

Фото сектору комунікацій ГУ ДФС у Тернопільській області