Петро ЯКИМЧУК: «Рік для одноразового декларування доходів»

Петро ЯКИМЧУК: «Рік для одноразового декларування доходів»

Нещодавно прийнятим Законом України від 15 червня 2021 року за номером 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» надано можливість легалізувати майно і статки, придбані за рахунок тіньових доходів. Про це йшлося на традиційній гарячій лінії головного управління ДПС у Тернопільській області, яку провів заступник начальника Петро Якимчук.

— Ухвалений закон дозволяє з першого вересня 2021-го до першого вересня 2022 року, — сказав перед початком розмови з усіма охочими пан Петро, — провести одноразове добровільне декларування активів осіб, які ухилялися від сплати податків. Після цього можна буде вільно розпоряджатися майном, уникнувши покарання.

Усе, що потрібно, це подати декларацію та сплатити збір, розмір якого залежить від розміщення активів. Найменша ставка складає 2,5 відсотка. Вона стосуватиметься тих, хто має облігації внутрішньої державної позики. Трохи більше — п’ять відсотків доведеться сплатити за майно чи кошти, розміщені в Україні. Найвища ставка передбачена для власників активів за кордоном — дев’ять відсотків.

Окрім того, передбачено розстрочення сплати збору трьома рівними частинами, але за більш вищими ставками — максимум 11,5 відсотка. На сьогодні це набагато менше від передбачених зараз вісімнадцяти відсотків податку на доходи фізичних осіб та 1,5 відсотка військового збору.

Про все це і поведемо мову. Які активи потрібно декларувати, кому доступна податкова амністія, які гарантії надаються суб’єктам декларування.

А ось і перше запитання:

— Якщо є готівка в національній та іноземній валюті, можна скористатися податковою амністією?

— Об’єктами декларування не можуть бути кошти в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

Для того, аби скористатися податковою новацією, декларант має розмістити кошти в національній та іноземній валютах у готівковій формі на поточних рахунках із спеціальним режимом використання в банках України до подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

— Державний службовець може скористатися одноразовим (спеціальним) декларуванням?

— Особи, які починаючи з першого січня 2005 року подавали або мають подавати «антикорупційні» декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Утім, він не обмежує осіб, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади.

— Чи потрібно додавати до декларації документи, що підтверджують вартість об’єктів декларування?

— До одноразової (спеціальної) добровільної декларації декларант зобов’язаний додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування, коли місцезнаходження (реєстрації) активу фізичної особи є за межами України, чи валютні цінності, розміщенні на рахунках у банках в Україні, та у разі декларування прав грошової вимоги.

При місцезнаходженні (реєстрації) інших активів фізичної особи в Україні декларант може додати копії документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

— Якщо декларантом буде не сплачено в повному обсязі задекларовану суму, які штрафні санкції очікувати?

— При несплаті або сплаті в неповному обсязі суми збору, зазначеної в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, у встановлений строк одноразова (спеціальна) декларація вважається неподаною та на декларанта не поширюються передбачені державні гарантії та звільнення від відповідальності.

— Якщо під час камеральної перевірки встановлено помилку, де невірно визначено суму і за результатами надмірно сплачено особою суму збору з одноразового добровільного декларування. Як повернути зайве?

— Якщо під час камеральної перевірки відповідної одноразової (спеціальної) добровільної декларації виявлено арифметичну помилку, що призвела до переплати суми збору, декларант, має право на підставі відповідного повідомлення ДПС, подати уточнюючу відповідно одноразову (спеціальну) добровільну декларацію протягом двадцяти календарних днів із дня отримання відповідного повідомлення від податкового органу.

Повернення надміру сплаченої суми збору здійснюється в порядку, визначеному статтею 43 Податкового кодексу України. Платник податків має обов’язково подати заяву про таке повернення і зробити це потрібно протягом 1095 днів від дня виникнення помилково надміру сплаченої суми.

— Активи знаходяться на території Автономної республіки Крим. Чи є право на податкову амністію?

— Платник податків, який має на території АР Крим чи на Донбасі активи, може скористатися одноразовим декларуванням.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області