Ігореві Починку — славних сімдесят!

Ігореві Починку — славних сімдесят!

Людина-епоха! Інакше і не скажеш про заслуженого тренера України, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Ігоря Мирославовича Починка, якому сьогодні, 25 березня, виповнилося сімдесят.

Епохальність ця неминуче поєднується зі ще однією ювілейною датою. Чотири з половиною десятки років тому нещодавній випускник факультету фізичного виховання Тернопільського педагогічного інституту Ігор Починок, працюючи вчителем фізкультури в Домаморицькій восьмирічці Тернопільського району, створив у цьому загальноосвітньому навчальному закладі першу в краї групу початкової підготовки з біатлону. І за підтримки тодішнього голови обласної ради ФСТ «Колос», світлої пам’яті заслуженого тренера України Миколи Петровича Опанасюка почав розвивати новий для Тернопільщини зимовий вид спорту в сільському товаристві.

Сам ще діючий спортсмен-лижник, який із друзями-однолітками по збірній області неодноразово домагався успіхів на всеукраїнській арені, вже через рік наочно довели, що готові скласти серйозну конкуренцію і стріляючим лижникам, завоювавши нагороди на першій для себе літній першості України. А на початку 1977-го і взагалі стали авторами гучної сенсації, перемігши в командному заліку на перших республіканських сільських спортивних іграх з біатлону у Ворохті Івано-Франківської області. Всіх тернопільських атлетів тоді включили до команди центральної ради «Колоса», а Ігор Починок став першим на Тернопільщині майстром спорту з біатлону.

Утім нинішній наш ювіляр незадовго до власного тридцятиліття чудово розумів, що поєднувати активні виступи в спорті з тренерською діяльністю навряд чи реально. Тому і без вагань вирішив усього себе присвятити розвиткові біатлону. До ініціатив молодого дипломованого спеціаліста і чемпіона дослухалися як у згаданому «Колосі», так і в місцевій владі із профспілками. Вже невдовзі в мальовничій місцині на лісовій околиці Підгороднього Тернопільського району звели сучасну, як на той час, навчально-спортивну базу сільського товариства з біатлону — із гуртожитком для спортсменів, лижеролерною трасою протяжністю 2,5 кілометра, приміщеннями для зберігання зброї та інвентарю, тренажерним і реабілітаційним центрами, харчоблоком, сауною, ігровим майданчиком і господарськими будівлями. А невдовзі була створена й обласна спеціалізована ДЮСШ із біатлону, яка трохи пізніше, вже за роки незалежності нашої держави, переконливо довела: за дотримання правил ведення чесної спортивної боротьби українські стріляючі лижники аж ніяк не мають наміру поступатися не тільки «записним» за часів Союзу фаворитам-росіянам, а й лідерам світового біатлону.

Усе ж перед тим, як згадати про славні перемоги тернопільських стріляючих лижників в новітню епоху України, автор цих рядків не має морального права не згадати і про перших підопічних Ігоря Починка. Ціла плеяда талановитих стріляючих лижників, які домоглися вагомих виступів ще на чемпіонатах і спартакіадах колишнього Радянського Союзу. Найбільш обдарованими серед них були Тарас Дольний і Віктор Щур. Першому з них лише надзвичайно складні погодні умови завадили стати першим призером зимових Олімпійських ігор серед спортсменів з України.

Зате випадкові і суто технічні перешкоди не стали на заваді наступним поколінням вихованців Ігоря Починка. Навіть сьогоднішнє молоде покоління тернопільських стріляючих лижників, завдяки старанням ще одного ветерана тренерського корпусу, заслуженого тренера України Павла Клочка, добре знає: Тернопільська спеціалізована ОДЮСШ з біатлону олімпійського резерву фізкультурно-спортивного товариства «Колос» уславила наш край вагомими перемогами на всеукраїнській і міжнародній аренах. Понад дві сотні переможців і призерів всеукраїнських, європейських, світових першостей у різних вікових групах, переможців і призерів Олімпіад і чемпіонатів світу. Не випадково й Ігор Мирославович свого часу удостоївся честі очолювати спочатку жіночу збірну України, а пізніше — й параолімпійську збірну нашої держави.

Усі вони — гордість тернопільського біатлону, школи, заснованої Ігорем Мирославовичем Починком. Згадайте тільки: Олена Зубрилова — багаторазова призерка чемпіонатів і кубків світу, переможці і призери багатьох всеукраїнських і міжнародних стартів — Людмила Сагайдак, Олександр Починок (старший син ювіляра), Світлана Крикончук, Андрій Возняк, Людмила Писаренко, Андрій Богай, Тетяна Трачук, Назар Бурик, Іван і Володимир Моравські. Молодші за них, які і нині прагнуть пробитися до національної команди — Марія Кручова, Віталій Труш, Руслан Бригадир. А також наймолодші — Іванна Пазинюк, Віталій Мандзин, Давид Драбик, Юрій Крикончук, Олександра Усенко. І динамівки, звичайно ж, сестри Анастасія з Олександрою Меркушиними, не забувайте, теж тренуються на навчально-спортивній базі в Підгородньому.

За такої кількості відомих біатлоністів як можна хоча би заводити мову про те, що база нині перебуває в «приватній власності»? Хіба тоді, коли нинішнє покоління владних чиновників задалося метою всього-на-всього знищити осередок розвитку біатлону на Тернопільщині, турбуючись лишень про те, аби спортивний осередок перейшов під їхню власність. І це, аж ніяк, не припущення. Адже третій рік її з місцевого бюджету позбавили фінансування…

І, як апогей, вражаючі успіхи олімпійської чемпіонки та переможниці і призерки чемпіонатів світу Олени Підгрушної, яка, навіть пропустивши половину сезону, що завершився минулої неділі, фінішувала серед вітчизняних біатлоністок третьою в загальному заліку Кубка світу. Та першого в історії серед вітчизняних чоловіків чемпіона світу Дмитра Підручного, який у Кубку світу посів почесну 18-ту позицію. Ось із цим аж ніяк не може змиритися Ігор Мирославович Починок. У які тільки двері не гримає, аби тернопільському біатлонові і нинішнє владне покоління чиновників не ставало на заваді.

Здоров’я насамперед вам, Засновнику школи біатлону на Тернопільщині. І не на мить не задумуйтеся про те, ніби нинішня влада таки зможе знищити біатлон на Тернопільщині, дозволивши новітнім багатіям забудувати всередині лижеролерної траси в Підгородньому. Руки в них, повірте, закороткі!!! Навіть попри те, що й керівникові профільного управління, за чутками, там теж виділили земельну ділянку(?!)

На фото: і нинішні молоді біатлоністи уважно слухають настанови Ігоря Мирославовича ПОЧИНКА.

Фото з архіву редакції