Усі біжать, окрім дорослих

Усі біжать, окрім дорослих

Традиційний осінній чемпіонат області з легкоатлетичного кросу серед юніорів, дорослих і вихованців ДЮСШ зібрав минулої суботи в тернопільському парку «Загребелля» приблизно сто прихильників бігу. За регламентом змагань вони мали визначити найсильніших на дистанціях від одного до чотирьох кілометрів.

Серед наймолодших, яким не більше тринадцяти, першими дісталися фінішу підопічна Володимира Небельського Аліна Посівайло із Зборівської ДЮСШ і Назар Тисельський із ДЮСШ Тернопільського району. Серед на рік-два старших за них атлетів не було рівних Діані Марущак, яка розпочинала займатися легкою атлетикою в Заліщицькій ДЮСШ у Василя Токарчука, а нині удосконалює майстерність у Тернопільській ОДЮСШ під керівництвом Богдана Дуди, і, знову ж таки, вихованцеві ДЮСШ Тернопільського району Євгенові Капушу.

Не обійшлося без тріумфаторів з останнього з навчальних спортивних закладів і в забігах старшої юнацької вікової групи. В суперечці дівчат найшвидшою стала Анна Гаяц. Натомість перед забігом юнаків на 3000 метрів переможець був відомий заздалегідь. Призер чемпіонатів України Віктор Гнатів із Тернопільської ОДЮСШ, чиїм талантом опікується тренерське подружжя Богдана та Оксани Дудів, серед земляків-ровесників апріорі не має конкурентів.

У змаганнях же юніорів перемогли Марія Зелінська з Тернопільської ОДЮСШ із літніх видів спорту (тренер Микола Ситарчук) і Михайло Рабський із Заліщицького району. Натомість старти дорослих увінчалися лише вшануванням лауреаток жіночого забігу, серед яких не було рівних студентці Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка, підопічній тренера Тернопільської ОДЮСШ Ольги Стефанишиної Ірині Бернацькій. Саме тій, яка нещодавно стала призеркою традиційної «Тернопільської озеряни», здолавши з третім часом дев’ять кілометрів навколо Тернопільського ставу серед жінок. А ось чоловічий забіг не відбувся через… відсутність охочих посперечатися за нагороди.

Саме ця обставина і змусила не обмежитися викладенням інформації про переможців чи призерів, а спробувати все таки з’ясувати, чому в обласних змаганнях, причому не лише з легкоатлетичного кросу, а й із багатьох інших видів спорту (за винятком хіба футболу), із кожним роком ледь не катастрофічно меншає кількість дорослих учасників.

Найпростіше, звісно, було би кинути камінця у бік профільних управління та відділів виконавчої влади краю чи місцевих федерацій. Недопрацювали, мовляв. Однак такий висновок, на переконання автора цих рядків, не інакше, як позиція страуса, який відомо куди ховає голову за небезпеки. А ось про горезвісну реформу галузі фізичної культури і спорту в державі, яка, якщо не помиляюся, розпочалася ще за часів Кучми і Ющенка та «вельми успішно» втілювалася в життя чиновницькою братією за двох їхніх наступників, мовчати не варто і не можна. Насамперед через те, що змінювалися «епохи і часи», а бюрократія непорушно стояла на своїх принципах.

Через півтора-два десятки років уже гостро відчуваємо її наслідки. Починалося все ніби з благородних намірів визначити пріоритетні види спорту. Далі — більше. Поступове позбавлення галузі державної підтримки і «перефутболення» її фінансування на плечі геть невеликих у багатьох областях місцевих бюджетів спочатку неминуче призвели до ігнорування фізкультурно-спортивних товариств і відомств та їхніх, відомих вагомими перемогами вихованців як на вітчизняній, так і на міжнародній арені, дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які виявилися зайвим фінансовим тягарем. І поясненням власних, навряд чи обдуманих кроків, новоявленні можновладці, на кшталт горезвісного пана Мацикура, не особливо переймалися. Мовляв громадські організації нехай самі думають, як їм виживати.

А далі вже — до визначення злочинного, як на мій погляд, місцевими чиновниками власних «пріоритетних» видів. Тому, так би мовити, дала, а тому — «голівку» відрізала. За будь-яких обставин колишньому нардепові Юрику з нелегітимною за умови правової держави його футбольної федерації — «зелена» вулиця, більшості з інших — «дуля» з маком.

Нарешті адміністративна реформа, за підсумками якої утворилися комунальні підприємства і дитячо-юнацькі спортивні школи, призвела до того, що об’єднані територіальні громади чи не повністю випали, принаймні стосовно розвитку фізичної культури і спорту, з-під контролю обласної і районних гілок влади. Участь в обласних змаганнях вони можуть узяти хіба за власного бажання. Коли ж його немає, то… ніхто нікуди не їде.

Тож ви, шановні прихильники «королеви спорту», як і вболівальники багатьох інших видів, можете не дивуватися, чому в обласних змаганнях не беруть участі дорослі. Коли на місцях не виявляють зацікавленості, діла точно не буде. Та ще й у самих спортсменів, якщо вони тільки не члени чи кандидати до національних збірних, немає умов для занять. Про хліб насущний їм думати потрібно. Адже фінансувати атлетів, які за віком вибули з дитячо-юнацьких спортивних шкіл, нині практично нікому.

Що сказане — не фантазії, можливо, схильного до критики автора, загалом підтвердив і відповідальний секретар Федерації легкої атлетики області Леонід Дахновський. В осінньому кросі разом з обласними взяли участь аж… вісім збірних ДЮСШ. Більше половини районів обласні змагання проігнорували. Дехто, щоправда, через поважні причини. А ось Лановеччина, для прикладу, через закриття в районі півтора роки тому єдиної ДЮСШ. Юне покоління тепер займається там спортом хіба на уроках фізкультури. Або в кількох шкільних гуртках, які можна на пальцях однієї руки перерахувати.

Тому і не дивно, що переможцем чемпіонату області з легкоатлетичного кросу в командному заліку стала ДЮСШ Тернопільського району, чия збірна була практично повністю сформована з атлетів, які під керівництвом Олега Бунта, Ярослава Гаяца і Михайла Кручового займаються лижами і біатлоном. Друге місце посіла Тернопільська ОДЮСШ, третє — Кременецька ДЮСШ, яка тільки за додатковими показниками випередила Шумську. В кросі нині диктують моду, як не прикро це констатувати, біатлоністи з лижниками, але аж ніяк не легкоатлети.

На фото: під час чемпіонату області з легкоатлетичного кросу; призерів нагородили директор Тернопільської ОДЮСШ Василь КУЗЕМЧАК і президент Федерації легкої атлетики Тернопільської області Валерій ЄДНАК.

Фото з архіву організаторів