Об’єднання без примусу

Об’єднання без примусу

Тільки так можна створити повноцінні територіальні громади Велика кількість запрошених і розгорнутий у залі банер «Не допустимо знищення області та ліквідації громад» не залишали сумніву стосовно того, яке питання депутати розглядатимуть на початку цього пленарного засідання. Картки з написами «Жителі села Петриків не хочуть приєднуватися до Тернополя» тримали з десяток людей. Із схожими клопотами приїхали представники багатьох інших сіл. Тож важко було б назвати більш актуальне питання.

Але першим розглянули інше. То була заява Петра Гадза (фракція БПП «Солідарність») про складання депутатських повноважень. Своє прохання він пояснив станом здоров’я та необхідністю лікуватися. Колеги задовольнили заяву Петра Івановича й подякували йому за плідну працю.

 Виступи депутатів, людей, які приїхали відстоювати інтереси своїх сіл, показали: у формуванні територіальних громад є багато неузгодженості. Типова ситуація: села вже об’єдналися, результати цілком добрі, та хтось із райцентру хоче доволі успішну громаду «перетягнути» до себе. Виділилося кілька моментів. Формувати громади не можна «під когось ». Створювати їх треба на економічній основі, щоб могли вони не тільки існувати, а й розвиватися. Кому з ким об’єднуватися — в цьому пріоритетною має бути думка мешканців. Були й пропозиції внести зміни до закону, який регулює об’єднання територіальних громад. Щодо тривожного змісту банера, то голова облдержадміністрації Ігор Сопель запевнив: він прийшов розвивати область, а не знищувати її. Також, за його словами, ніхто не виключає з процесу створення об’єднаних громад обласну раду. Після детального обговорення проблем сесія ухвалила відповідне рішення.

Несподівана ситуація виникла, коли обговорювали звернення до вищих органів влади щодо закупівлі електроенергії в Росії та скорочення виробництва вітчизняної. Депутат від «Самопомочі» Роман Василіцький заявив, що воно лобіює чиїсь інтереси, що хтось боїться конкуренції. За деякий час керівник фракції Віталій Фидрин повідомив: Романа Василіцького вирішено виключити з її рядів. Досі ми знали про подібне у Верховній раді. А тепер маємо такий же трафунок і в обласній, причому процес відбувся набагато швидше. Перерву в роботі сесії не робили, депутати від «Самопомочі», слід гадати, активно працювали над питанням, що саме обговорювалося, і водночас зуміли ухвалити ще й таке рішення.

Низка громадських організацій Тернопільщини вимага є відновити розслідування злочинів, які влада Януковича вчинила проти учасників Майдану. Слідство тягнулося довго, а тепер, коли прокуратуру позбавили цієї функції, його взагалі нікому проводити. Через це оголосила голодування захисниця родин Небесної сотні адвокат Євгенія Закревська, з нею солідарні правозахисники по всій країні. Сесія підтримала звернення, яке ухвалили громадські організації області. В ньому, зокрема, міститься вимога внести зміни до Закону України «Про державне бюро розслідувань», щоб цей орган міг продовжити й завершити слідство.

 Сесія внесла зміни до обласного бюджету на нинішній рік та до програм: підтримки сім’ї і протидії домашньому насиллю; протидії торгівлі людьми. Затвердила програму «Ветеран» на 2020—2024 роки. Для людей цієї категорії закон встановлює систему пільг та компенсацій, але фінансування з державного бюджету недостатнє. Тож в обласній програмі передбачено надання натуральної та нецільової грошової допомоги, створення належних умов для діяльності ветеранських організацій, інші заходи. Депутати проголосували за програму підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2019—2020 роки, програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху на період до 2020 року.

М. ЛУКАШКЕВИЧ.