Хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи

Хто зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи

Кампанія декларування доходів проходить кожного року і передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи та визначення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Про це нагадали в головному управлінні ДПС у Тернопільській області.

Громадяни, які подають податкові декларації, розподіляються на дві категорії:

— особи, які зобов’язані подати річну декларацію;

— особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

В обов’язковому порядку мають подавати декларацію громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема:

— доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання;

— успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

— доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься:

— дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на перше січня звітного податкового року (у 2019 році — 1043,25 грн);

— інвестиційні доходи;

— доходи з іноземних джерел;

— доходи у вигляді нецільової благодійної допомоги, якщо її загальна сума перевищує у 2019 році — 2690 грн;

— доходи від продажу власної продукції тваринництва, якщо сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на перше січня звітного (податкового) року (у 2019 році — 208 650 грн);

— доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції, якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

— інші випадки, передбачені Податковим кодексом.

Окрім обов’язку щодо подання декларації, фізичні особи  мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 2 жовтня 2015 року за номером 859 (у редакції від 25 квітня 2019 року за номером 177).

Фото сектору комунікацій ГУ ДПС у Тернопільській області