Наталія ВОЛОШИНОВИЧ: «Особливості моніторингу ризиків із ПДВ»

Наталія ВОЛОШИНОВИЧ: «Особливості моніторингу ризиків із ПДВ»

Нещодавно в головному управлінні ДПС у Тернопільській області відбулася традиційна гаряча лінія. Начальниця управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Наталія ВОЛОШИНОВИЧ поспілкувалася з усіма охочими стосовно моніторингу ризиків із податку на додану вартість.

Причому тема вибрана не випадково, адже питань, пов’язаних з блокуванням податкових накладних/розрахунків коригування, чимало. Платників цікавить не лише сам процес розблокування, але й маневри щодо його уникнення. Податківці сподіваються, що цим допоможуть платникам визначитися і впоратися з блокуванням.

— Дуже часто призупиняється реєстрація податкових накладних із реальних господарських операцій. Чому це відбувається?

— Дійсно мають місце такі випадки. Вони зумовлені тим, що критерії ризиковості господарської операції визначаються автоматизованою системою, яка не завжди може враховувати особливості виробничої діяльності конкретних підприємств. Для прикладу, дуже часто призупиняється реєстрація податкових накладних підприємствам, які надають послуги. Оскільки в них в структурі придбання товари, а в структурі постачання — послуги. Тобто спрацьовує так званий ризик «пересорту» або підміна товарних позицій.

— Що робити платнику для забезпечення нормальної господарської роботи? Адже дуже часто через блокування податкових накладних виникають проблеми в розрахунках із контрагентами?

— Для уникнення призупинення реєстрації податкових накладних постановою Кабінету міністрів України за номером 1165 передбачений такий механізм, як подання платником ПДВ таблиці даних платника податку, в якому зазначаються коди УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг, які підприємством на постійній основі придбаваються/постачаються, з обов’язковим долученням відповідного пояснення з посиланням на податкову та іншу звітність щодо реальності здійснення своєї господарської діяльності, забезпеченості необхідними обсягами майнових, трудових ресурсів, технологічним обладнанням і так далі.

Після розгляду такої таблиці і відсутності податкових ризиків комісією податкового органу приймається рішення про її врахування, і в подальшому реєстрація податкових накладних щодо реалізації товарів/послуг по зазначених у таблиці даних кодах УКТЗЕД товарів або ДКПП послуг не призупиняється.

— Який термін прийняття рішення за таблицею даних платника?

— Таблиця даних платника податку з поясненнями розглядається комісією регіонального рівня протягом п’яти робочих днів після її отримання. Рішення про врахування або неврахування таблиці даних платника податку надсилається платнику податку в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України. У рішенні про неврахування таблиці даних платника податку в обов’язковому порядку зазначається причина такого неврахування.

— Подали таблицю даних і її орган ДПС не врахував. Які подальші наші дії?

— Таблицю даних платника податку можна подавати декілька разів, обмежень немає. При цьому, для її врахування комісією податкового органу необхідно усунути причини відмови, зазначені в попередньому рішенні.

— Через які причини комісія приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування?

— Комісія  головного управління ДПС приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в реєстрі у разі:

— ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в реєстрі;

— та/або ненадання платником податку копій документів відповідно до пункту 5 порядку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 грудня 2019 року за номером 520;

— та/або надання платником податку копій документів, складених/оформлених із порушенням законодавства.

— Чи є календарне обмеження у поданні пояснення та копій документів для розблокування податкової накладної?

— Платник податку має право подати до контрольного органу пояснення та копії документів протягом 365-ти календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування.

Нагадаю, що письмові пояснення та копії документів платник подає до ДПС виключно в електронній формі за допомогою засобів електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контрольними органами, затвердженого в установленому порядку.

 — Дуже часто блокується реєстрація податкових накладних сільськогосподарським виробникам…

— Справді, реєстрація призупиняється. Але випадків таких значно менше, ніж у попередні роки. Оскільки переважна більшість сільськогосподарських підприємств подали таблиці даних платника податку, які комісією ГУ ДПС враховано. У цьому році в структурі розглянутих повідомлень для розблокування податкових накладних на сільськогосподарські підприємства припадає біля 20 відсотків. Це при тому, що значна кількість повідомлень подана до накладних попереднього року. Нині блокується реєстрація податкових накладних дрібним сільськогосподарським товаровиробникам із площею угідь до 200 гектарів, оскільки по них не спрацьовує критерій позитивної податкової історії за цим показником. Має бути не менше 200 гектарів.

Фото пресслужби ГУ ДПС у Тернопільській області