Усе закономірно, але попереду — «Бенфіка»

Усе закономірно, але попереду — «Бенфіка»

Ні для кого з прихильників футболу не є таємницею, що навіть такий досвідчений фахівець, як 77-річний головний тренер київського «Динамо» Мірча Луческу, не міг не хвилюватися перед початком повторної виїзної зустрічі третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів з австрійським «Штурмом», яка відбулася минулого вівторка, 9 серпня. Особливо після того, як вже в дебюті реальним шансом засмутити конкурентів не скористався Микола Шапаренко.

Віцечемпіони України, хоч і виграли першу серію протистояння у номінально домашньому матчі у польському Лодзі, не змогли здобути тієї переваги, яка би вселяла в їхні душі цілковитий спокій. І гравці австрійського клубу, що нікого не здивувало, на очах власних прихильників відразу ж постаралися продемонструвати активність своїх дій. Будь на їхньому боці її величність футбольна фортуна, могли і забити.

Тож загалом після стартових хвилин зустрічі у Граці не можна було не дійти висновку, що на біло-синіх очікує доволі непростий шлях до більш ніж імовірного побачення з португальською «Бенфікою». У перемозі нинішньої команди Романа Яремчука над данським «Мідтьюлланом», на відміну від австрійсько-українського протистояння, практично ніхто не сумнівався.

Та… нам своє робить. І справою честі київських динамівців, попри всі пов’язані з російською агресією труднощі, було таки довести, що саме вони заслуговують на потрапляння до раунду плей-оф Ліги чемпіонів. У їхньому стартовому складі передусім порадувала присутність Віктора Циганкова. Тиждень тому один із  лідерів біло-синіх не зміг зіграти через отримане вже на розминці перед матчем ушкодження.

Зате на лаві запасних залишився Олександр Караваєв, який відзначився результативними ударами як у першому поєдинку зі «Штурмом», так і перед тим, під час зустрічі із турецьким «Фенербахче». Зрештою, визначення складу — суто тренерська прерогатива. Тож Мірча Луческу обрав варіант із зміщенням на фланг Володимира Шепелєва з Віталієм Буяльським, тоді як Микола Шапаренко із Сергієм Сидорчуком цілковито відповідали за дії команди у центрі поля. Натомість Віктор Циганков, хоч і відповідав за правий фланг наступальних комбінацій, уявлявся таким собі вільним художником, покликаним у найбільш необхідну мить, як диспетчер, максимально загострити дії своєї команди.

На підтвердження сказаного — згаданий на початку нереалізований Миколою Шапаренком небезпечний момент. Саме Віктор Циганков від лінії воріт і забезпечив партнера ювелірною передачею «на ногу». Шкода лишень, що останній пробив вище. Словом, як засвідчив подальший перебіг подій, коли хто і випадав відверто з динамівського ігрового ансамблю, то хіба володар негласного титулу «незабивний центральний форвард» Артем Бєсєдін.

Маємо, так би мовити, те, що маємо. Однак на 27-й хвилині останній узагалі змусив прихильників київського «Динамо» розчаровано зітхнути — «обрізався» у центрі поля, дозволивши суперникам негайно організувати контратаку, яка призвела до того, що австрійці нівелювали таку мінімальну перевагу киян за підсумками першого протистояння. Шкіряну кулю підхопив Александер Прасс, якому виявилося до снаги після проходу віддати націлену передачу на Расмуса Хойлунда. А той, хоч і пробив не надто переконливо, все ж змусив капітулювати Георгія Бущана.

Словом, як би там не було, але київським динамівцям конче було необхідно заспокоїти гру. Враховуючи, без сумніву, і ту обставину, що гравці «Штурму» теж були далеко не безгрішними у захисті своїх володінь. Після скидання Віктора Циганкова, скажімо, з кількох метрів дивом не забив Віталій Буяльський — усього-на-всього йому не вдався акцентований удар по м’ячу. Пізніше він же не зміг невідпорно пробити низом. І навіть Артем Бєсєдін опинився у центрі уваги після того, як на нього прострілив Владислав Дубінчак. Утім, голи у виконанні «центрфорварда», схоже, ніщо інше, як фантастика.

На завершення ж першого тайму Віктор Циганков невдало намагався поцілити під поперечину. Австрійці натомість відгукнулися доволі небезпечними моментами, нереалізованими Стефаном Хайлендером та Александером Прассом.

А після початку другої половини гри здалося, що активність суперників дещо знизилася. Більшою мірою — гравців «Штурму». У динамівців натомість і далі геть не все клеїлося у захисті. Чи не кожен рейд господарів у володіння Георгія Бущана завершувався ударом по воротах у виконанні тих же Хойлунда, Хайлендера, Прасса чи навіть Томі Хорвата. Постріл останнього з гострого кута був найбільш небезпечним. На щастя, що на добивання після сейву Георгія Бущана ніхто не встиг.

За таких обставин усе більше виникало відчуття, що без двох додаткових таймів по п’ятнадцять хвилин у визначенні найсильнішого не обійтися. Навіть попри сильний постріл Дениса Гармаша, який, вийшовши на заміну, ударом головою влучив у поперечину. Тому, як на думку автора цих рядків, схилити шальки терезів на свій бік динамівцям удалося завдяки досвіду проведених на початку цього міжнародного єврокубкового сезону екстра-таймів.

Не інакше, як з насолодою можна було спостерігати за тим, як Віктор Циганков вирізав ідеальну передачу на молодшого свого партнера по команді Костянтина Вівчаренка, який, уникнувши офсайду, на 97-й хвилині увірвався з глибини наступальних редутів. Завершення атаки теж видалося по-справжньому ідеальним — шкіряна куля затріпотіла у сітці воріт поміж ногами голкіпера Йорга Зайбенханделя.

Після повернутої в один гол переваги підопічні Мірчі Луческу вже без особливої напруги довели справу до логічного завершення. Забезпечивши до того ж важливу для таблиці коефіцієнтів перемогу. Останнє ж слово, і це, без сумніву, справедливо, залишилося за Віктором Циганковим. Після комбінації у виконанні Владислава Ваната і Віталія Буяльського пробив у протихід голкіперу, не залишивши тому і найменших шансів — 2:1 на користь «Динамо» у додатковий час.

І в раунді плей-оф Ліги чемпіонів «Динамо» розпочне протистояння з португальською «Бенфікою» поєдинком на своєму полі. Відбудеться він у середу, 17 серпня. А повторна виїзна зустріч у Португалії запланована на вівторок, 23 серпня.

Фото із вільних джерел