З ентузіастами гори не важко звернути

З ентузіастами гори не важко звернути

Минулої неділі, другого жовтня, Озерна Тернопільського району стала ареною стартів сільських фізкультурників. Збірні Великобірківської, Великогаївської, Білецької, Нараївської, Козівської, Бережанської, Озернянської, Зборівської і Скалатської територіальних громад зібралися на місцевому стадіоні і сусідніх Осташівців, аби визначити лауреатів других комплексних змагань з ігрових та силових видів спорту.

Ці стати, до речі, були приурочені до Дня захисників і захисниць України, який відзначається водночас зі святами Покрови Пресвятої Богородиці та Днем Українського козацтва. Тож усі присутні хвилиною мовчання вшанували захисників України, які загинули під час війни з агресором. Далі ж учасники художньої самодіяльності Озернянської громади привітали фізкультурників виконанням патріотичних пісень.

До програми спортивних баталій увійшли гирьовий спорт, армрестлінг, перетягування канату, метання гирі, волейбол і настільний теніс. Саме волейболісти, яких назбиралося аж дев’ять колективів аматорів, і змушені були з’ясовувати стосунки у двох спортивних залах. До фінальної частини тим часом пробилися прихильники гри над сіткою з Бережанської, Великогаївської і Великобірківської громад, які стали переможцями своїх зон і розіграли призові місця.

Бережанці, які під час попереднього турніру поступилися команді з Великих Бірок, через рік зуміли в запеклій боротьбі взяти реванш у вирішальній третій партії. Обігравши ще й колектив з Великих Гаїв, волейболісти з Потуторів на Бережанщині заслужено стали переможцями турніру. Команда з Великих Бірок цього разу змушена була втішатися «сріблом», а «бронза», звісно, дісталася аматорам з Великих Гаїв. Найкращими гравцями за підсумками турніру організатори визнали Назара Ракіцького з Бережанської, Віталія Клачинського з Великобірківської і Василя Пітулая з Великогаївської громад.

Куди динамічніше, хоча із п’яти партій, проходив турнір із настільного тенісу. У чоловічому фіналі, щоправда, теж не обійшлося без вирішального сету. У ньому господар турніру Володимир Вонс таки довів свою перевагу над сергієм Ізб’янським В Великогаївської ТГ. А відзнак за третє місце удостоївся Василь Новосад із Білецької ТГ.

Натомість у жіночому турнірі не було рівних ще одній господарці турніру Наталі Грицишин. Усіх своїх вісьмох конкуренток дівчина здолала на «сухо» з рахунком 2:0. Друге місце завоювала Ірина Галайко з Козівської, третє — Олена Шліхта з Великогаївської громад.

Тим часом окрасою баталій з армрестлінгу став виступ у ваговій категорії понад 80 кілограмів багаторазового переможця і призера обласних змагань сільських фізкультурників Володимира Гродзіка з Білецької громади. Тільки чемпіону поступився ще один господар змагань Віктор Кузьма, а третім став Василь Козіцький із Козівської громади.

Зате серед легших рукоборців місцевих глядачів потішив тріумфом їхній земляк Василь Микитишин, довівши свою перевагу на вирішальній стадії над над Петром Запотічним із Козівської і Романом Верхоліком із Великогаївської громад. Не могли, звісно, господарі не порадуватися і командним підсумкам. Їхні кумири — переможці, випередили богатирів із Козівської та Білецької територіальних громад.

І в гирьовому спорті організатори вирішили визначити найкращих як в особистому, так і командному заліках. У тих же двох вагових категоріях. У першій із них Михайло Голояд зі Скалатської громади виявився сильнішим за Віталія Гармидера з Білецької. А серед важчих атлетів Роман Мовчан з Білецької громади переміг Сергія Дулібана з Великобірківської і Богдана Задорожного зі Скалатської. Подібні підсумки принесли командну звитягу Білецькій ТГ, яка випередила богатирів зі скалатської і Великобірківської громад.

Один із згаданих лауреатів-гирьовиків, до речі, відзначився і в особистих змаганнях із метання гирі. Своє друге «срібло» завоював Сергій Дулібан, який із результатом 6 метрів 9 сантиметрів на 36 сантиметрів поступився ще одному господарю стартів Борисові Гамзяку. Розподіл призових місць не обійшлося і без ще одного без лауреата — рукоборець Василь Козіцький, звісно ж, так само був задоволений двома бронзовими медалями. Розчарованим же міг бути хіба тільки через те, що від срібного призера його відділили якихось десять сантиметрів.

Апофеозом же стартів, як не важко здогадатися, стало перетягування канату. Право виступити у фінальному протистоянні за перше місце завоювали команда Великобірківської громади, яка до того не знала поразок, і господарі — з однією програною дуеллю. Попередній розклад сил, зрештою, підтвердився. Колектив Великобірківської громади на чолі з головою селищної ради Любомиром Ковчем знову перетягнув конкурентів на свій бік.

Однак миті розчарування сільських фізкультурників з Озернянської територіальної громади вже невдовзі змінилися радісними вигуками після повідомлення про те, що за підсумками других комплексних змагань з ігрових та силових видів спорту серед територіальних громад Тернопільського району, приурочених Дню захисників і захисниць України саме збірна сільських фізкультурників Озернянської територіальної громади, набравши 173 бали, стала переможницею. Всього п’ятьма очками поступилися прихильники здорового способу життя з Великобірківської громади, ще дванадцятьма — Білецької ТГ.

Переможці і призери в особистому і командному заліках нагороджені кубками, медалями і грамотами. Як зазначив голова територіальної організації ВФСТ «Колос» Тернопільського району Іван Кульбіцький, не може не викликати задоволення добра організаторська робота відділів молоді та спорту громад, які взяли участь у цих змаганнях. А господарі з Озернянської ТГ на чолі з виконувачем обов’язків голови сільської ради Назаром Романівим надзвичайно добросовісно поставилися до підготовки спортивних споруд. За що їм щира подяка за плідну співпрацю із спортивним товариством.

На фото: під час змагань з армрестлінгу.

Фото організаторів