Успіхи тернопільських стріляючих лижників

Успіхи тернопільських стріляючих лижників

Завершення біатлонного сезону ознаменувалося проведенням у туристичному комплексі «Буковель» Івано-Франківської області весняної частини чемпіонату України. І розпочати розповідь про ці перегони, без сумніву, хочеться з успішного виступу двох наших земляків.

За підсумками чоловічого суперспринту «золото» завоював Дмитро Підручний, «бронзу» — Віталій Мандзин. Причому лідер чоловічої збірної України Дмитро Підручний, досить упевнено подолавши кваліфікаційний відбір, став лише четвертим через три промахи на вогневих рубежах. Однак у проведеному у формі мас-старту фіналі йому не було рівних.

Утім, перемога Дмитра Підручного могла би бути і більш упевненою. Знову завадили три промахи при стрільбі стоячи на двох вогневих рубежах. Однак створеного на першій половині дистанції запасу та переваги у швидкості вистачило Дмитрові для того, аби перетнути фінішну лінію першим.

Третє ж місце, як і в кваліфікації, — у Віталія Мандзина. Аби посперечатися за друге, іншому нашому землякові не вистачило всього-на-всього три з половиною секунди.

Варто, без сумніву, згадати, що Віталій Мандзин є майстром спорту, студентом факультету фізичного виховання Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка та Західноукраїнського національного університету. Підопічний Назарія Бурика нині захищає честь обласної ШВСМ. Обласну ШВСМ представляє і динамівець, заслужений майстер спорту Дмитро Підручний.

Чудовим же завершенням першого змагального дня у «Буковелі» став фінал жіночого суперспринту. У фінальній перестрілці зійшлися ще одна наша землячка Олена Білосюк і Христина Дмитренко. Попри досвід Олени, саме її молодшій суперниці вдалося відстрілятися краще — один промах проти трьох. Виправити ситуацію до фінішу в олімпійської чемпіонки вже не було змоги.

Чоловіча коротка індивідуальна гонка чемпіонату знову засвідчила перевагу вихованців тернопільської школи. До того ж вони домоглися успіху навіть без свого лідера Дмитра Підручного. Завоювати «золото» вдалося Тарасові Лесюку, якому не завадили навіть три 45-секундні штрафи.

Якісну стрільбу продемонстрували також Віталій Мандзин з Артемом Тищенком, яким другий день поспіль удалося піднятися на п’єдестал пошани. Щоправда, порівняно із суперспринтом, вони обмінялися місцями. З одним промахом «срібло» виборов Віталій, а Тищенко з такою ж кількістю штрафу став бронзовим призером.

Натомість жіноча коротка індивідуальна гонка засвідчила перевагу досвіду над молодістю. Перемогла у ній Вікторія Семеренко, яка в сезоні, що завершився, не брала участі у міжнародних стартах.

Як розповіли в Тернопільській ОДЮСШ із цього виду спорту, пишатися, справді, було ким. Наші стріляючі лижники завоювали медалі не тільки під час всеукраїнських, а й міжнародних стартів. Срібну медаль Всесвітньої універсіади в Лейк-Плесіді, скажімо, за підсумками гонки переслідування завоював Дмитро Грущак.

А як не згадати швейцарський Ленцерхайде. Саме під час проведення в ньому чемпіонату Європи «срібло» після індивідуальної чоловічої гонки завоював Антон Дудченко. Після перенесеної на коліні операції капітан чоловічої збірної Дмитро Підручний, до речі, завершував відновлення на Кубку IBU в австрійському Обертіласі. І в спринті став третім. А пізніше на чемпіонаті світу в німецькому Обергофі в цій же дисципліні фінішував п’ятим.

Під час участі у міжнародних юніорських змаганнях двічі підіймався на п’єдестал пошани Віталій Мандзин. У класичній естафеті Кубка IBU в Естонії збірна України за його допомогою виборола друге місце. А в змішаній чемпіонату Європи в Латвії стала третьою.

Усього ж у цьому сезоні біатлоністи Тернопільщини вибороли під час чемпіонатів України одинадцять золотих, одинадцять срібних та вісім бронзових медалей. Чемпіонами України серед дорослих стали Дмитро Підручний, Тарас Лесюк, Антон Дудченко. Серед юніорок — Тетяна Тарасюк. А серед юнаків і дівчат до вісімнадцяти років — Тетяна Тарасюк, Тарас Тарасюк, Костянтин Марценюк і Максим Підручний. Не забуваймо, звісно, і про інші досягнення Віталія Мандзина, Дмитра Грущака, Ірини Тарасюк, Іванни Драбик, Олени Доценко та Анастасії Змарко.

Тих, хто домігся найбільш вагомих успіхів, після завершення сезону вшанували в Тернопільській обласній раді. Почесними грамотами нагороджені Дмитро Грущак і Віталій Мандзин, грамотами — Ірина Тарасюк і Тарас Лесюк. Цінні призи вручили Антонові Дудченку і Тетяні Тарасюк. А Дмитро Підручний удостоєний почесної відзнаки голови Тернопільської обласної ради «За заслуги перед Тернопільщиною та Україною».

Досягнення спортсменів також відзначені грамотами і цінними подарунками управління молоді, спорту та іміджевих проєктів Тернопільської ОВА, Тернопільської обласної ШВСМ та Тернопільської регіональної федерації біатлону.

На фото: учасники зустрічі в Тернопільській обласній раді.

Фото із соціальних мереж